петък, 9 септември 2011 г.

"Gaspacho"


                 В едни от последните горещи дни и силно повлияна от испанската кухня и култура /както винаги/ ще ви споделя една малка вариация на класическата испанска студена супа "Gaspacho"

За супата /количеството е за 1 голяма купа, може би около 5 - 6 порции/: 
  • 1 кг. домати
  • 3 червени чушки
  • 1 краставица 
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • студена вода /количеството зависи от това колко гъста искате да бъде супата/ 
  • сол
  • зехтин
  • винен оцет 


За крутоните:

  • 1 малко хлебче
  • червен пипер 
  • олио


Приготвянето на супата:
             Нищо кой знае какво :) Настъргвате доматите и към тях прибавяте добре пасираните чушки /добре е да им махнете люспите, за да няма едри частици/, обелената краставица, лука и чесъна. Разбъркайте всички продукти и добавете вода и сол на вкус. Оставете да изстине много добре в хладилника и непосредствено преди сервиране добавете зехтина и оцета /не прекалявайте с количествона на оцета, за да не се загуби вкуса на зеленчуците/.


Приготвянето на крутоните:
               Нарежете на малки кубчета хлебчето и го изсушете добре /ако нямате време да го сушите, може да го запечете във фурната на ниска температура за по-дълго/. Поръсете крутоните с червения пипер и леко ги запържете в предварително силно сгорещеното олио.


                 Сервирайте супата в купички, като отделно прегложите гарнитура от крутоните и ситно нарязани домати.



2 коментара:

  1. Ама така поднесено с крутоните изглежда още по-свежо и апетитно! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване