петък, 29 юли 2011 г.

Traditional pumpkin pastry

                    Преди няколко дни правих тиквеник специално по молба на моя шеф, който много обича и скоро имаше рожден ден. Това е една много сполучлива рецепта, предадена ми от баба и доста успешно може да се направи и с настъргани ябълки :))))                                                                                                          

  • 1 пакет точени кори
  • около 700 гр. настъргана тиква /1 пълна голяма купа/ - аз използвах замръзена тиква, защото просто няма от къде да се намери прясна по това време
  • 100 - 150 гр. галета
  • канела /поне малко/
  • около 300 гр. натрошени орехови ядки - може и повече, разбира се :))) /моите орехи бяха специално донесени от Ямбол с цел да правя тиквеници и баклави :)))/
  • захар
  • олио
  • кората на 1 лимон

            Изцедете добре тиквата и я смесете с галетата, докато стане напълно суха и добавете канелата. Между 2 листа от точените кори сложете по малко олио, колкото да се слепят; върху една от сухите страни на така събраните кори започнете да нареждате пълнежа. Не смесвайте продуктите, а ги сларайте отделно - първо 2 - 3 с.л. захар, после част от тиквата с галета и накрая ореховите ядки. Навийте на роло и поставете в подмазана тава. Преди да сложите да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна надупчете с вилица, намажете с олио и поръсете с настърганата лимонова кора. Печете до златисто и оставете да изстине преди да сервирате.

       Нарежете на парчета и зарадвайте хората около вас :))))))













                         P.S. Всички много му се насладихме /надявам се/ на сладки разговори в късния следобед на прекрасната тераска в офис сградата ни :)))) 



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар