понеделник, 1 август 2011 г.

"Moussaka" with eggplants and soy

          Сигурно сте забелязали, но в топлото лятно време ми се ядат предимно постни манджички и този "weekend" не изневерих на традицията и отново забърках нещо "без месо". Обичам "мусака" с патладжани и преди си я правех с кайма като класическата, но патладжаните така или иначе поемат доста мазнина и реших, за да я направя по-лекичка, да заместя месото с НЕмесо /с малка помощ и подсказка от страна на баба :)))/. И така от известно време винаги, като слагам патладжани, използвам соева кайма :) Дано ви допадне :* 


За овкусяването на соевата кайма :
  • 1 ч.ч. вода
  • копър
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • магданоз
  • "Вегета"
За "мусаката" :
  • 1 ч.ч. соева кайма
  • 1 бурканче мариновани патладжани /може и пресни, разбира се/
  • 1 бурканче консервирани домати
  • 1 глава лук
  • олио
За заливката :
  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко /с нисък процент масленост, за да не стане прекалено гъста/ 


              Във водата смесете всички подправки за овкусяването на соевата кайма и ги сложете да заврят. Залейте "каймата" с бульона и я оставете да попие добре около 20 мин. В олиото запържете наситно нарязания лук до златисто и последователно добавете патладжаните, соевата кайма и доматите. Разбъркайте добре и изсипете цялата смес в тавичка за печене. Печете около 40 мин. на 200 градуса. В отделна купа разбийте яйцата и разбъркайте с киселото мляко. Залейте "мусаката" и запечете до златисто /повечко или по-малко в зависимост от вкуса ви :))))/


               Сервирайте с кисело мляко и усмивка :))))))))

    2 коментара:

    1. Браво!Много обичам мусака под всякаква форма!
      Хубав ден:)

      ОтговорИзтриване
    2. И аз много обичам :))) и много се радвам, че ти харесва :) Благодаря !

      ОтговорИзтриване