неделя, 23 октомври 2011 г.

Fig jam

            Ето как преди няколко месеца направих конфитюр от узрели смокини /защото изпуснах зелените на пазара за сладко :(/, който ще бъде чудесна добавка към палачинките през зимата :))))))))

Необходимите продукти:
  • 2 кг. не много узрели смокини
  • 1 кг. захар
  • няколко листенца мента
  • 1 - 2 ч.л. лимонтузу
            Измийте смокините и ги нарежете на четвъртинки. Посипете ги със захарта и ги оставете да поомекнат няколко часа. Налейте малко вода /плодовете трябва да са отпуснали малко, за това добавете само колкото да могат да заврат спокойно без да залепнат за дъното на тенджерата/ и ги оставете на колтлона да заврат, като разбърквате на често. След като заври пуснете ситно накълцаните листенца мента и бъркайте, докато плодовете омекнат. Отдръпнете от огъня и пасирайте до получаването на конфитюра.
             
Вакуумиране:
                Добавете лимонтузуто и върнете  на котлона за още няколко минутки. Оставете конфитюра да изстине, разсипете го в бурканчета, стегнете капачките добре и подредете в голяма тенджера. Налейте вода, колкото да се покрият целите бурканчета и варете 15 минути. След като вакуумирането е готово, извадете бурканчетата и ги подредете върху вестник с капачките надолу. Оставете така докато изстинат напълно и непременно проверете капачките, дали всички са се вакуумирали. Ако случайно капачката на някое бурканче не е хлътнала надолу, най-добре го оставете в хладилника за по-скорошна консумация :)


              И така . . .  във всяка зимна сутрин можете да зарадвате близките си с палачинки с дъх на смокини, лято и Созопол . . . :)))))))


Няма коментари:

Публикуване на коментар