сряда, 21 май 2014 г.

Cheesecake with cherries

          Нека да се завърна в любимия блог (или поне да направя опит за завръщане) с нещо сладко и многооооо калорично . . . ще ви представя една рецепта, която сътворих в търсене на перфектния за мен чийзкейк - да е печен и да няма желатин . . . . нещо като Нюйоркския. Много рядко правя чийзкейк, за да не започнем да се търкаляме (аз и хората около мен :)). Първият път беше подарък за скъп приятел преди може би повече година и половина, а сега почерпка за колегите в офиса.


Снимка: Десислав Мераков


НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ :

За блата:

  • 1/2 пакет шоколадови бисквити "Закуска";
  • 1/2 пакет обикновени бисквити "Закуска";
  • 1 к.ч. орехи;
  • 1-2 с.л. захар;
  • 80 гр. меко масло;
  • 3-4 с.л. ром (от този, в който са накиснати черешите).


За крема:

  • 400 гр. Маскарпоне;
  • 2х175 гр. Оригинална Филаделфия;
  • 200 гр. заквасена готварска сметана;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 пак. ванилия;
  • 2-3 с.л. ром (от този същия, но не прекалявайте, за да не се оцвети кремът);
  • кората на 1 лимон;
  • 3 яйца.


За украсата:

  • 1 шепа череши;
  • 50 гр. ром (може и коняк);
  • 1 с.л. кафява захар.


Една нощ предварително:
          Почиствате черешите от костилките, като ги разполовявате, заливате ги с рома и захарта и ги оставяте да престоят 1 нощ в хладилника.

          Натрошете бисквитите и орехите в блендер и ги смесете със захарта. Омесете сухата смес с маслото и рома до получаване на маслено тесто. С ръце разстелете тестото по дъното и стените на тава с пружина, за по-лесно изваждане (винаги може да използвате и обикновена тава, но тогава ще трябва да го ядете направо от нея :)). Готовият блат оставете в хладилника, докато приготвите крема (ако искате да е по-твърд може да го запечете за кратко в силно загрята фурна).

          Внимателно смесете сирената и сметаната, до получаване на хомогенен крем, към него добавете захарта, ванилията, рома и кората от лимон и отново внимателно разбъркайте. Яйцата разбийте леко в отделна купа и постепенно ги добавяйте към крема, като непрекъснато бъркате.

          Готовата смес изсипете върху блата и печете в предварително загрята на 150-180 градуса фурна, докато се образува златиста коричка (отнема около час). След като кейкът е готов, го оставете да изстине и го приберете за няколко часа в хладилника.


          Да ви е сладко :) и . . . се усмихвайте на слънчицето :*