четвъртък, 29 септември 2011 г.

Orange and lemon chicken

                         В последно време не мога да намеря време за блога . . . да готвя винаги намирам, ама за другото понякога не многооо, а и с тези почивни дни не се задържам изобщо на компютъра :)))) Сега набързо ще ви споделя една проста рецептичка, по идея на братовчед ми /малко я промених, защото забравих какво точно ми каза да направя :D, но той ще ми прости :)))))/


    Необходимите продукти:
    • 5 - 6 пилешки бонфилента
    • 1 портокал
    • 1 лимон
    • олио 


    Начинът на приготвяне:
                        За една нощ сложих филенцата да се мариноват в сока на 1 портокал и 1 лимон. На следващия ден просто ги запържих в малко мазнина на тефлоновия тиган и готовооооо. 


                        Получи се една много вкусна и крехка вечеря планирана от предната вечер и приготвена за минутки :))))))


               : ********* да ви е сладко

    неделя, 18 септември 2011 г.

    Mayonnaise appetizer with walnuts

                                Нещо, което можете да приготвите набързо за предястие, като ви дойдат неочаквани гости :)

    За салатката:
    • 250 гр. майонеза
    • 350 гр. извара
    • 5 - 6 ореха
    • риган
    • черен пипер
    • морска сол на вкус 

    Приготвянето:
                     Разбъркайте добре майонезата с изварата, докато получите равна смес. Добавете натрошените орехи и подправките и . . . готово :)))))

     
    За "крутоните":
    • 1 малко ръжено хлебче
    • домашен червен пипер
    • олио 

    Приготвянето:
                       Тях направете пътви - докато се изпекат ще сте забъркали салатката.
                       Нарежете хлебчето на малки парчета /не прекалено малки, за да могат хората с тях да си взимат от предястието/, наредете ги в голяма тава, поръсете ги с червения пипер и залейте с малко олио. Запечете в предварително загрятата фурна няколко минути, докато станат хрупкави :)))))


                        Отделете цялото останало време на приятелите си :**** 

    събота, 17 септември 2011 г.

    Little cakes made my way

                           Още от много малка обожавам да правя кексове, ама от много мъничка :) все бърках нещо в кухнята ! Вадех всичко, което си знам, че ми трябва, за да направя кекс и го подреждах на масата. После приготвях голямата червена купа на мама и започвах да творя . . . изсипвах всичко вътре без да меря и бърках :)  - малко щастливо момиченце в кухнята :)))) Сега вече съм голямо пак щастливо и пак момиченце, което продължава да бърка кексове по същия начин /само сега специално за вас изсипвах всичко в чашки, за да мога да напиша количества на продуктите :)))/. Приготвянето на кекса е супер просто като за малко дете останало в кухнята без мама :)

      Използваните продукти:
      • 4 яйца
      • 2 ч.ч. брашно
      • 1 / 2 ч.ч. захар
      • 1 бакпулвер
      • 3 / 4 ч.ч. кисело мляко
      • 1 / 2 ч.ч. олио  
      • 1 малко бурканче сладко от вишни
      • 2 с.л. орехов ликьор
      • канела 

      Благогодарение на http://ay4e.blogspot.com/ има снимка "в действие" :*
                             
                              Разбивате яйцата добре заедно със захарта. Към сместа добавяте киселото мляко и олиото. Смесвате бакпулвера с брашното и на малки порции го изсипвате при тестото. След получаването на равна смес, разреждате малко с ликьора /разбира се, като малка не съм слагала такива неща, защото си мислех, че от алкохол в храната може да се напия :D/ и поправяте с канелата. Непосредствено преди да напълните формичките /на 2 / 3 от обема им/, добавяте сладкото. Печете в предварително загрята фурна на около 150 градуса.

                               Да ви е вкусно и не оставяйте бъркотия в кухнята на мама :)))))

      вторник, 13 септември 2011 г.

      "Ensalada española con atún"

                              Имайки предвид моето влечение към испанската кухня, искам да ви представя една много испанска салата с дъх на пъпеш, море и лятоооо :)

      Необходимите продукти:

      • 1 / 2 малък пъпеш
      • 1 консерва риба тон
      • 100 гр. прошуто /или още по-добре jamón, въпреки че се намира малко по-трудно е все пак класическото решение/
      • 200 гр. зелени маслинки с бадем
      • зехтин
      • балсамов дресинг
      • сос "Worcestershire"
      • едро смян черен пипер
                      
                      Обелете пъпеша и го нарежете на малки парчета. Изсипете отгоре консервата от риба тон и поръсете с черния пипер. Наредете тънко нарязаното prosciutto или jamón и добавете маслинките на кръгчета :) Забъркайте дресинг от зехтина, балсамикото и  Worcestershire-а. 
          
                         Овкусете салатката и непременно я комбинирайте с хубаво вино :))))


                  Просто като всяка една салата, но наистина една многооо любима вариация :*** 
       



      понеделник, 12 септември 2011 г.

      Chicken with cramy sauce

                             Рецептата отново е простичка и този път пилешкото е даже и без марината, но се получи свежо и жълтичко :)))))


        За  филенцата:
        • 5 - 6 пилешки филенца
        • куркума
        • сол
        • олио 

        За лимоновия сос: 
        • готварска сметана
        • 1 лимон
        • черен пипер
        • сол 
                       
                           Нарежете пилешките филенца на хапки и ги овкусете с куркумата и солта. Запържете ги в предватително загрятото олио и са готови :)))


                          В същата мазнина добавете сметаната, сокът на лимона и черния пипер. Бъркайте до получаване на гъст сос.


                          Сервирайте с добре изстудено леко газирано вино :))) Аз лично предпочитам да си топвам хапките в сосчето, но ако искате можете и да ги смесите, като за фрикасе :*



        неделя, 11 септември 2011 г.

        "Mish-mash" with fresh tomatoes

                         В духа на простите "манджи" ще ви покажа един миш-маш, който направих заради сестра ми, която веднъж ми каза "Имам една приятелка, която прави много вкусен миш-маш с пресни домати". Имайки предвид, че това е сестра ми все пак, тя нямаше идея какво друго е имало в този миш-маш освен пресните домати и че бил супер вкусен :)))) и затова се наложи да импровизирам . . . ето какво се получи :)

        • 6 яйца
        • 1 глава лук
        • 4 скилидки чесън
        • 4 - 5 бейби кисели краставички
        • 1 / 2 бурканче мариновани гъби
        • 1 средно голям домат
        • олио
        • Вегета
        • прясно смлян черен пипер 

                                  В предварително сгорещената мазнина запържете нарязаните лук и чесън. Чукнете яйцата и поръсете с Вегетата. Бъркайте докато се сгъсти малко и добавете краставичките и гъбите. Нарежете домата на малки парченца и го добавете, когато миш-машът е готов, разбъркайте колкото продуктите да се смесят добре. 

                         Сервирайте веднага, като поръсите с черен пипер :)


        събота, 10 септември 2011 г.

        Salad with "prosciutto"

                        В последно време съм го ударила на много простички "манджи" особено за вечеря /от края на лятото може би ми се е поизгубило желанито да прекарвам повечко време в кухнята и все гледам да съм навън и да не пропусна хубавото време :))))/. Ще ви представя отново една салата, за която интересното е не толква съставките или начина на приготвяне, а лененото масло, което както знаем е много полезно и наскоро открих, че придава доста интересен привкус на салатите /не е препоръчително да се загрява, както и зехтина/.


          Ето ви използваните от мен продукти:
          • 2 средно големи розови домата
          • 100 гр. сирене
          • 50 гр. прошуто фино нарязано
          • ленено масло
          • зехтин - малко, колкото да замирише на маслинки :)


                                  Салата като салата - много просто и бързо :) Нарязвате доматите, поръсвате ги с натрошеното сирене, нареждате отгоре прошутото и овкусявате с лененото масло и зехтина :) 

                                  Това е всичко . . . и ви остава много време да се насладите на топлия и приятен ден - не го пропускайте :)))))

          петък, 9 септември 2011 г.

          "Gaspacho"


                           В едни от последните горещи дни и силно повлияна от испанската кухня и култура /както винаги/ ще ви споделя една малка вариация на класическата испанска студена супа "Gaspacho"

          За супата /количеството е за 1 голяма купа, може би около 5 - 6 порции/: 
          • 1 кг. домати
          • 3 червени чушки
          • 1 краставица 
          • 1 глава лук
          • 3 скилидки чесън
          • студена вода /количеството зависи от това колко гъста искате да бъде супата/ 
          • сол
          • зехтин
          • винен оцет 


          За крутоните:

          • 1 малко хлебче
          • червен пипер 
          • олио


          Приготвянето на супата:
                       Нищо кой знае какво :) Настъргвате доматите и към тях прибавяте добре пасираните чушки /добре е да им махнете люспите, за да няма едри частици/, обелената краставица, лука и чесъна. Разбъркайте всички продукти и добавете вода и сол на вкус. Оставете да изстине много добре в хладилника и непосредствено преди сервиране добавете зехтина и оцета /не прекалявайте с количествона на оцета, за да не се загуби вкуса на зеленчуците/.


          Приготвянето на крутоните:
                         Нарежете на малки кубчета хлебчето и го изсушете добре /ако нямате време да го сушите, може да го запечете във фурната на ниска температура за по-дълго/. Поръсете крутоните с червения пипер и леко ги запържете в предварително силно сгорещеното олио.


                           Сервирайте супата в купички, като отделно прегложите гарнитура от крутоните и ситно нарязани домати.



          сряда, 7 септември 2011 г.

          Lemon coffee biscuits

                                   Нещо много ме гонят нервите в последно време, а това . . . . . води само до едно нещо - започвам да пека сладки неща в несвяст :) Надявам се това ми настоение скоро да отмине, защото съм затрупана с храна, която не мога да смогна да изям . . . . и въпреки това ще ви споделя едни бисквитки за кафе, които сътворих през почивните дни /за да има с какво да си пия кафето, разбира се :)/


            Необходимите продукти:
            • 125 гр. размекнато масло
            • 1 ч.ч. захар
            • 1 яйце 
            • 2+1 ч.ч. брашно
            • 1 бакпулвер 
            • сокът на 1 / 2 лимон
            • щипка сол
            • 3 ванилийки 
            • олио за намазняване на тавата 

                               Разбъркайте добре маслото с яйцето и захарта, добавете сокът на лимона, солта и ванилийките. След получаването на хомогенна смес прибавете 2 ч.ч. брашно с бакпулвера и замесете меко тесто. Останалата 1 ч.ч. брашно използвайте да домесвате тестото. Разточете го и с формичка /аз винаги налитам на цветенцата, но не е нужно всички да са еднакви :D :D :D/ изрежете бисквитките. Наредете ги в подмазана и набрашнена тава и печете около 30 мин. в предварително загрята на 150 градуса фурна.

                                  P.S. Ако не си падате по лимоните колкото мен, можете да пропуснете лимоновия сок и пак стават много хубави :)))))
              

            вторник, 6 септември 2011 г.

            Apple salad :)))))

                               Една много любима моя салата, която се "роди" преди години  при едно отчаяно ровене в хладилника, съчетано с вечния мързел да отда до магазина :)))))) Само чаках да излезнах хубави ябълки на пазара и веднага си я направих :) Ето ви рецептата и се надявам да ви допадне . . . 



              Необходимите продукти: 

              • 2 средно големи червени ябълки
              • 150 - 200 гр. сирене
              • 50 - 100 гр. пушено пилешко филе /аз лично понякога си го спестявам /
              • риган
              • захтин
              • балсамов дресинг за салати /може и без него/




                                   Измийте добре ябълките и ги нарежете на кубчета. Поръсете ги с натрошеното сирене, наредете върху тях нарязаните на тънко филенца и залейте с подправките. Това е всичко - просто като за салатка :)))


                                    Искрено се надявам да ви хареса и да освежи деня ви :))))


              понеделник, 5 септември 2011 г.

              Tapas

                                  Веднага след Sangía-та бързам да ви представя едно подходящо мезе  от плодови хапки с бекон :) Разбира се в рецептата няма нищо особено, но красотата е в простите неща :))) Целувки на всички, които го оцениха :***

               

              • 1 / 2 малък пъпеш
              • 2 средно големи червени ябълки
              • 300 гр. филиран бекон  
              • 1  кутийка клечки за зъби

                                    
                          Нарязвате плодовете на кубчета /колкото за 1 хапка/, увивате ги с филирания бекон и ги забождате с клечица :) Това е всичко /отне ми малко повече време, от колкото бях предвидила, но резултатът определено ми допадна :)/ 


                            Поднесете ги с чаша sangría и се отдайте на "последните" дни на лятото :))))



              неделя, 4 септември 2011 г.

              Sangría especial

                                       Много обичам Sangría ! ! ! Всяка година през лятото правя вкъщи и каня приятели да ми помогнат да я изпием :D :D :D Представям ви рецептата, която използвах тази година /основата съм взаимствала от една малка книжка с рецепти на традиционни испански ястия, която съм си купувала от Испания преди години :)/

                • 3 л. червено вино, по-избор разбира се /аз използвах Syrah/
                • 1 л. швепс лимон
                • 1 / 2 малък пъпеш
                • 5 - 6 нектарини
                • 3 - 4 ябълки
                • 1 чепка черно грозде
                • 1 лимон
                • кубчета лед 

                                       Можете да използвате всякакви плодове, важното е да са ароматни /аз като пазарувам за sangría мириша всички плодове, които взимам - ако не усещам аромата , значи не стават :)/. Нарежете всички плодове в голяма купа /достатъчно голяма, за да събере плодовете и 4 литра течност/. Залейте ги с виното и оставете в хладилника за 24 часа да отпусват аромата си гобре. Непосредствено преди сервиране изситепе и швепса. Сервирайте с кубчета лед :)))