сряда, 31 август 2011 г.

Stuffed vine leaves with coffee

           Моята сестра е един от най-най-големите почитатели на сармите, които познавам :) Това е и причината, винаги когато си дойде, това да е първото нещо, за което се сещам да и приготвя за хапване. Този път исках да я изненадам с малко по-различен вариант на любимата рецепта за постни сарми.


            За тези, които не знаят съм родена и прекарала детството си в гр.Казанлък. Още от малка знам, че има някаква прословута рецепта за сарми, които Чудомир много е обичал и в нея има кафе. Не знам каква е точно за съжаление, но това е една моя вариация по темата и не знам дали е любима на Чудомир, на е една от моите със сигурност. Предлагам ви рецептата такава каквато я направих за сестра ми :)




Необходимите продукти:

  • 2 ч.ч. вода
  • 1 бурканче лозови листа

За плънката: 
  • 1 ч.ч. бял ориз
  • 2 средно големи картофа 
  • 1 глава лук
  • чубрица
  • зеленчукова подправка тип Вегета или зеленчуков бульон
  • червен пипер
  • 1 к.ч. сварено кафе /може и 2 с.л. нес или обикновено кафе, като при мляното ще усещате парченцата от зърната във вече приготвените сарми/  
  • олио


Начинът на приготовление:

      В сгорещената мазнина запържете на ситно нарязаните лук и картофи. Когато картофките омекнат, добавере ориза и бъркайте докато стане прозрачен. Прибавете подправките и залейте с кафето. Задръжте на котлона, за да попие. Когато сместа е готова, завийте сармичките и ги  наредете плътно в тенджека. Залейте с двете ч.ч. вода и с малка порцеланова чинийка затиснете сърмите добре. Варете, докато оризът омекне. 

           Сервирайте ги топли, гарнирани с кисело мляко. 

         P.S.  Сестра ми не пие кафе и въпреки това ги хареса :*


събота, 27 август 2011 г.

"Risotto" with mushrooms and red wine

               
             Ето една рецепта търпеливо изчакала малко повечко от месец да бъде публикувана :) Получи се уникално ароматна и много вкусна и ви уверявам, че си заслужаваше чакането да ви я споделя :)))))
 

Необходими продукти: 
  • 1 к.ч. кафяв ориз /разбира се, ако не обичате използвайте бял, а и ако нямате достатъчно време и търпение също, защото кафевият се приготвя значително по - бавно/
  • 1 глава лук
  • 4 - 5 скилидки чесън
  • 1 малко бурканче мариновани гъби /аз използвах набрани от Средна гора гвоздейки и консервирани от баба ми - но ако не ги познавате добре просто купете каквито и да е ароматни гъби и не рискувайте ! ! !/
  • 3 - 4 к.ч. вода
  • 3 с.л. зеленчукова подправка тип Вегета или 1 кубче зеленчуков бульон
  • 1 / 2 к.ч. червено вино  
  • 3 с.л. зехтин
  • няколко стръкчета на ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне: 
      В зехтина запържете ситно нарязания лук, добавете гъбките и нарязаните скилидки чесън. В малка тенджерка смесете водата със зеленчуковата подправка и загрейте до получаването на  "бульон". При запържените зеленчуци добавете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен. На малки порции започнете да добавяте бульона и бъркайте непрекъснато. Като оризът омекне, поръсете с магданоза и залейте с виното. Оставете още малко на котлона, за да попият всички съставки от виното /не го задържайте прекалено много, за да остане "сосче" :)/. Сервирайте го горещо - направо от котлона.


P.S. Пишейки рецептата, ми се прииска да си направя . . . а аз си угаждам много, така че едва ли ще устоя :D Ще го направя различно и пак ще ви го споделя :)


         

сряда, 24 август 2011 г.

Salmon salad with mix of tomatoes

         Нещо леко и набързо за по-мързеливите ми приятели :) с дъх на лято, защото то винаги е в сърцето ми :******

Продуктите: 
  • 1 червен домат
  • 1 розов домат
  • 4 - 5 бейби кисели краставички
  • 1 шепа сладка царевица от консерва
  • 100 гр. пушено филе от сьомга
  • 1 / 2 лимон
  • зехтин
  • сол
         
        Нарежете двата домата в голяма чиния за салата. Върху тях сложете ивички от бейби краставичките. Навийте сьомгата на ролца, които наредете отгоре и поръсете със сладката царевица. Залейте с най-най-простия дресинг от половин лимон, зехтин и сол.

        Много е простичка, но се надявам да ви хареса :))))

 

вторник, 23 август 2011 г.

Chicken with rosemary and wine sauce

             Завърнала се вече от морето и изяла тонове рибка и морски деликатеси, ми се прииска да направя едни пилешки пържолки. Малко за разнообразие :), но без да изневерявам на лимончето и виното /този път розе/. Получи се лека и приятна семейна вечетя :))) Въпреки, че рядко се прибирам вкъщи "при мама и татко", винаги обичам да им направя хубава вечеря, да подредя масата, да седнем и просто да си поговорим :)

Продуктите: 

  • 5 пилешки пържоли от бутче /може и по-малко, разбира се - просто семейството ми е голямо :)/
  • 1 лимон /изключително важен за мен :)/
  • розмарин
  • черен пипер
  • сол
  • масло
  • 1 к.ч. розе
  • кисели краставички за украса

Приготовлението - изключително просто:

       
        За 1 / 2 час оставете пилешкото да се маринова в лимона добре поръсено с розмарина, черния пипер и малко сол. В тиган разтопете 1 / 2 от маслото, наредете пържолките и изсипете при тях  непопилата марината. Оставете да се задушат малко и ги обърнете от другата страна. Когато са готови, ги извадете и добавете маслото и розето. Оставете да покъкри, докато се сгъсти малко. Украсете с киселите краставички.


            Сервирайте с многоооо любов и . . . . още нещо . . . . . . чаша от вече отвореното розе :)))))

неделя, 7 август 2011 г.

Orange and hazelnut cake

          Вече съм на моренцето от вчера, но реших като за последно да влезна в интернет и да погледна какво се случва :))) Написах си автоматичния отговор към всички колеги, които искат да се свържат с мен с цел работа през идните 2 седмици и сега съм напълно готова да оставя компютъра, да забравя за всичко и да се отдам на почивка, плаж, ежедневно ядене на риба и крайбрежни барове :))))
           Преди това обаче реших да ви споделя рецептата за една много приятна лека тортичка, която правих миналата седмица :)
 
За тестото:
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. смлени лешникови ядки
  • 1 портокал
  • 1 есенция ром /или 1-2 с.л. ром/
  • мазнина за формата

За глазурата:
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 пак. ванилов пудинг
  • 100 гр. масло
  • 150 гр. бита сметана
  • 2 - 3 с.л. смлени лешникови ядки 

За украсата:
  • 1 портокал
  • няколко цели лешника 


              Разделете жълтъците и белтъците на яйцата. Разбийте жълтъците със захарта и есенцията ром. Добавете сокът на портокала заедно с пулпата и настърганата му кора. Разбъркайте добре и постепенно започнете да изсипвате брашното и смлените лешникови ядки. Разбийте белтъците на твърд сняг и с лъжица започнете да добавяте постепенно към почти готовото тесто. Подмажете тавичката с масло, изсипете тестото и печете в предварително загрята на 180 - 190 градуса фурна.

              Направете ваниловия пудинг с прясното мляко според указанията на опаковката и го оставете да изстине добре. Добавете разтопеното масло, сметаната и лешниковите ядки.


              Разрежете готовия сладкиш на две /два блата/, слепете го с част от крема и с останалия обилно до покрйте от всички страни. Украсете с 1 портокал и малко лешници. Оставете да престои малко и се насладете на летния му привкус :)))))



P.S. Очаквайте ме след 2 седмици отпочинала и готова за нови кулинарни експерименти и изкушения :****



сряда, 3 август 2011 г.

Salmon with lemon sauce

          Наближавайки времето ми за почивка, доста бързо преминах на морска тема и не мога да се спра да ям риба :)))) Ето ви едно предложение с импровизиран сос, който съм сигурна, че ще се хареса на почитателите на ЛИМОНИТЕ като мен :))))))


За рибката:
  • около 400 гр. филе от сьомга
  • 2 - 3 с.л. олио или зехтин
  • морска сол

За лимоновия сос: 
  • 1 лимон
  • 200 гр. готварска сметана
  • 50 гр. масло
  • 1 с.л. брашно
  • магданоз
  • черен пипер
  • морска сол

За гарнитурата /картофки, разбира се :)/: 
  • 3 по-големи картофа
  • 1 глава лук
  • копър
  • зехтин
  • лимонов оцет /много съм зарибена по него в последно време/
  • морска сол 


За приготвянето:
          Поръсете сьомгата с морска сол и я оставете да престои малко, след което я запържете леко в мазнината, докато се образува златиста коричка.
          В същата мазнина добавете маслото и готварската сметана. Загрейте при непрекъснато бъркане, до получаване на хомогенна смес. Добавете сока и настърганата на ситно ренде кора на лимона, магданоза, черния пипер и солта. Бъркайте непрекъснато, като за сгъстяване на соса добавете брашното.
          Междувременно сварете, обелете и нарежете картофите. Разбъркайте с наситнения лук и залейте с дресинг от подправките.


          Насладете се на приятна вечеря с дъх на море, чаша вино и добри приятели :))))))


понеделник, 1 август 2011 г.

"Moussaka" with eggplants and soy

          Сигурно сте забелязали, но в топлото лятно време ми се ядат предимно постни манджички и този "weekend" не изневерих на традицията и отново забърках нещо "без месо". Обичам "мусака" с патладжани и преди си я правех с кайма като класическата, но патладжаните така или иначе поемат доста мазнина и реших, за да я направя по-лекичка, да заместя месото с НЕмесо /с малка помощ и подсказка от страна на баба :)))/. И така от известно време винаги, като слагам патладжани, използвам соева кайма :) Дано ви допадне :* 


За овкусяването на соевата кайма :
  • 1 ч.ч. вода
  • копър
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • магданоз
  • "Вегета"
За "мусаката" :
  • 1 ч.ч. соева кайма
  • 1 бурканче мариновани патладжани /може и пресни, разбира се/
  • 1 бурканче консервирани домати
  • 1 глава лук
  • олио
За заливката :
  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко /с нисък процент масленост, за да не стане прекалено гъста/ 


              Във водата смесете всички подправки за овкусяването на соевата кайма и ги сложете да заврят. Залейте "каймата" с бульона и я оставете да попие добре около 20 мин. В олиото запържете наситно нарязания лук до златисто и последователно добавете патладжаните, соевата кайма и доматите. Разбъркайте добре и изсипете цялата смес в тавичка за печене. Печете около 40 мин. на 200 градуса. В отделна купа разбийте яйцата и разбъркайте с киселото мляко. Залейте "мусаката" и запечете до златисто /повечко или по-малко в зависимост от вкуса ви :))))/


               Сервирайте с кисело мляко и усмивка :))))))))