неделя, 31 юли 2011 г.

Red beet salad

         Разчиствайки хладилника вчера открих половинка глава червено цвекло скрито измежду всичките щуротии, които държа там :D :D :D и реших, че точно сега е моментът да я направя нещо. Вече бях сготвила и нямаше как да мисля за нещо съществено, затова се насочих към предястията :)))


Ето и какво измислих:

  • 1 / 2 глава червено цвекло
  • 1 глава чесън
  • 1 лимон
  • 1 кофичка майонеза 
  • сол




         Сварете предварително цвеклото и го настържете на ситно ренде. Изчистете скилидките чесън и ги пресовайте, изстискайте лимона и заедно със солта добавете всички подправки към настърганото червено цвекло. Разбъркайте добре и смесете с майонезата. Охладете добре и непосредствено преди да сервирате, препечете няколко филийки хляб.


Bon appétit ! ! ! 

петък, 29 юли 2011 г.

Traditional pumpkin pastry

                    Преди няколко дни правих тиквеник специално по молба на моя шеф, който много обича и скоро имаше рожден ден. Това е една много сполучлива рецепта, предадена ми от баба и доста успешно може да се направи и с настъргани ябълки :))))                                                                                                          

  • 1 пакет точени кори
  • около 700 гр. настъргана тиква /1 пълна голяма купа/ - аз използвах замръзена тиква, защото просто няма от къде да се намери прясна по това време
  • 100 - 150 гр. галета
  • канела /поне малко/
  • около 300 гр. натрошени орехови ядки - може и повече, разбира се :))) /моите орехи бяха специално донесени от Ямбол с цел да правя тиквеници и баклави :)))/
  • захар
  • олио
  • кората на 1 лимон

            Изцедете добре тиквата и я смесете с галетата, докато стане напълно суха и добавете канелата. Между 2 листа от точените кори сложете по малко олио, колкото да се слепят; върху една от сухите страни на така събраните кори започнете да нареждате пълнежа. Не смесвайте продуктите, а ги сларайте отделно - първо 2 - 3 с.л. захар, после част от тиквата с галета и накрая ореховите ядки. Навийте на роло и поставете в подмазана тава. Преди да сложите да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна надупчете с вилица, намажете с олио и поръсете с настърганата лимонова кора. Печете до златисто и оставете да изстине преди да сервирате.

       Нарежете на парчета и зарадвайте хората около вас :))))))













                         P.S. Всички много му се насладихме /надявам се/ на сладки разговори в късния следобед на прекрасната тераска в офис сградата ни :)))) 



    вторник, 26 юли 2011 г.

    Sweet corn with butter and nuts

            Нищо по-просто от това, което ще ви предложа днес . . . имах много задачи и не ми остана време и сили да готвя /желание, разбира се винаги имам :))))))/. Преди дни бях купила няколко кочана сладка царевица и се сетих, че ще бъдат не просто вечерята ми, а и нещо което лесно мога да си взема на работа за обяд :))))

    • млечна царевица, колкото решите
    • сол
    • масло
    • накълцани на ситно ядки
         Сварете нарязаната на парчета царевицата в подсолена вода и изсипете водата. При сервирането нарежете няколко парченца масло отгоре и поръсете със солта и натрошените ядки :))))))


         Знам, че нямаше смисъл да пиша рецепта и само снимката беше достатъчна, но ми е приятно :)))) Дано и на вас да ви е приятно да ме четете :* 

    неделя, 24 юли 2011 г.

    Chilli cheese in the oven

           Вчера като за една хубава събота се измъкнах от леглото към 10 - 10 и нещо :) и докато помързелувам и си изпия кафенцето и то стана 13h :)))) Сетих се, че нищо не съм готвила и отваряйки хладилника веднага разбрах какво точно ми се яде . . . 

    Ето какво извадих:
    • 200 - 300 гр. сирена /каквито обичате :) аз почти никога не слагам само 1 вид/
    • 1 средно голям домат
    • 1 / 2 глава лук
    • 2 - 3 листа пресен босилек 
    • 1 яйце
    • 2 мариновани люти чушчици
    • 2 с.л. зехтин


    . . . и какво приготвих: 
          В малко стъклено гювече подредих както следва - на дъното ситно нарязаната половинка глава лук, после натрошените сиренца, отгоре обеления и нарязан на парченца домат и накрая накъсаните листенца босилек. Залях със зехтина, покрих с капачето и сложих в предварително загрятата фурна докато доматките омекнат и мазнината излезе отгоре.  Отгоре чукнах яйцето и сложих лютите чушчици :)) Запекох още няколко минути и го извадих да изстине. 
          Изсипах си го в една дълбока чиния и се насладих на остатъка от мързеливата ми събота :))))







    Хубава седмица на всички :))))))))))))))))

    петък, 22 юли 2011 г.

    Something favorite with chicken and potatoes

                  Супер класическа и проста рецепта, като единственото по-важно нещо тук е мариноването на бонфилетата, за да станат крехки и сочни :))) Аз лично не обичам пилешко месо, което при пригорвянето е станало сухо и не е овкусено добре - някак си ми е  . . . безвкусно :) , затова наблягам на мариноването му и гарнитурата /просто обожавам картовки под всякакъв вид и форма/. 

    РЕЦЕПТАТА
    • 6 пилешки бонфилета
    • 2 с.л. маргарин 

    За маринатата:
    • сок от 1/2  лимон
    • 2 с.л. светъл соев сос
    • 4 - 5 капки Tabasco сос /аз винаги използвам този, който е най-hot :)/
    • 2 - 3 щипки розмарин
    • 4 - 5 щипки риган
           Приготвяте маринатата, като смесвате всички съставки, овалвате бонфилетата в нея и ги оставяте в хладилника за 30 мин. Изпържвате ги в предварително загрятия добре маргарин и са готови за сервиране :) /използвам маргарин, защото с него филетата стават по-мекички и по-крехки/

    За гарнитурата:  
    • 4 - 5  средни картофа
    • 3 - 4 кисели краставички
    • 1 глава лук

    За дресинга: 
    • зехтин
    • лимонов оцет
    • морска сол 


               Добре измитите картофи поставяте в тенджера с вода, както са цели и с обелките. Сварявате ги, заливате ги със студена вода и ги обелвате докато са горещи /става по-лесно/. Нарязвате ги на парчета и към тях добавяте наситно накълцаните кисели краставички и главата лук. Заливате с дресинга и разбърквате добре.


              Сервирайте топлите бонфилета с изстудената картофена салата в комбинация, разбира се, с приятна компания :)))))))

      сряда, 20 юли 2011 г.

      Avocado salad /not exactly "Guacamole"/

               Този път специално за моя брат, който многооо обича авокадо, една проста и любима рецептичка за салата. 


      Продукти:
      • 1 по-меко авокадо
      • сокът от 1/2 лимон
      • 2 скилидки чесън
      • 4 - 5 капки "Tabasco"
      • морска сол 




      Приготвяне:
                        Намачкайте с вилица, почистеното авокадо и към него добавете подкравките и пресованите скилидки чесън. Салата е готова за консумация :)))) 


                     

                             Надявам се да и се насладите :*

        вторник, 19 юли 2011 г.

        My way to say "THX"

              Обичам да казвам "благодаря" на хората, когато правят нещо за мен :), но понякога не е достатъчно само едно "благодаря", а да подариш алкохол или да платиш сметката, някак не е моят начин ..... затова се прибирам вкъщи и правя сладки неща, понякога и малко соленки като бонус :)))
              Ето какво се получи последният път .... кошничка с мъфини и бонус - малка торбичка със соленки /за тях вече ви казах, така че тук ще ви споделя само рецептата за мъфините, които всички, всички многоооо обичаме :))))))))))))))/ 


        Продуктите:
        • 125 гр. масло
        • 3 яйца
        • 150 гр. кафява захар
        • 1 щипка сол
        • ванилия
        • 150 гр. сметана
        • 350 гр. брашно
        • 1 бакпулвер
        • 3 - 4 с.л. орехов ликьор
        • сладко от боровинки
                   


                     Разбийте добре яйцата с маслото и захарта, докато не останат кристалчета; добавете солта и ванилийката. Когато сместа стане хомогенна изсипете и сметаната, като след това престанете да бъркате с миксер, за да не се разводни сметаната. Смесвате брашното с бакпулвера и започвате постепенно да сгъстявате тестото с тях. Накрая изливате ликьора и сладкото и отново разбърквате внимателно. Във форма за мъфини слагате хартиени формички и напълвате 2/3 от обема им със сместа. Печете на умерена фурна /180 градуса/ за около 30 - 40 мин. и им се наслаждавете, докато свършат :))))


                    Разбира се, можете да си сътворите изключителна украса върху тях, но при мен просто не се получава - или са изядени още горещи, или са приготвени късно вечерта, за да бъдат нападнати сутринта :D :D :D




        събота, 16 юли 2011 г.

        Too hot to do anything

                  Не знам как може да е толкова топло през последните дни, но нямам желание да ям или още повече да готвя в тази жега /което с супер нетипично за мен - готвенето най-вече ! /. Не мога да съм многословна /само в писането :D/, затова започвам направо с рецептата, която е супер, супер простичка /специално за Иво/ и лекичка /специално за горещите дни/ :))))))

         Необходими са ви:
        • 2 средно големи домата 
        • 3 - 4 листа зелена салата 
        • 1/2 шепа сурови тиквени семки
        • зехтин
        • балсамов оцет
        • захар 
        • морска сол  




        Приготвянето:
            В купа накъсвате зелената салата, върху нея нарязвате доматите, поръсвате с тиквените семки и морската сол. В отделен съд приготвяте дресин от зехтина, балсамовия оцет и захарта, като разбърквате добре докато кристалчетата се разтопят. Заливате салатата и поднасяте с усмивка :))))))))

        P.S. Разбира се, мноооогооооо е важно доматите да са хубави :)

        четвъртък, 14 юли 2011 г.

        Chocolate and raspberry temptation

                                     Ето още един шоколадов сладкиш . . . /като ще е "нещо сладко", да е шоколадово ! ! !/ . . . адаптиран към "торта" за рожден ден, приготвен и поднесен с многоооо любов . . .  и какао . . .  


        Необходими са ви:

        Не съм аз рожденникът, но съм щастлива да направя тортата :*
        • 6 с.л. горчиво какао
        • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
        • 1 ч.ч. захар
        • 125 гр. масло
        • 4 яйца
        • 1 ч.л. сода бикарбонат
        • 1 пакетче бакпулвер
        • 1 1/2 ч.ч. брашно
        • 1 ванилийка
        • 1 черен шоколад начупен на малки парчета
        • 300 гр. пресни малини
        • и многооо любов :) като за всеки сладкиш
                      
                        Като начало изсипете в голям съд за варене прясното мляко, какаото, 1/2 ч.ч. от захарта и маслото и оставете да заври добре. Оставете цялата смес да изстине и отделете 1 ч.ч. за заливка на сладкиша най-накрая. Към останалата какаова смес добавете разбитите с останалата захар яйца, ванилийката и брашното, смесено с набухвателите. Разбийте добре с миксер и преди да изсипете в тава тип "пружина", добавете натрошения черен шоколад. Излейте 1/2 от сместа в тавата, поръсете с малините и с останата 1/2 го покрийте. Печете в умерена фурна 30 - 40 min, след което оставете да изстине добре. Като финал залейте с какаовия сироп и готовооооо :)))


        Вече нарязана и готова за консумация :)
                        Въпреки горещите дни се надявам този сладкиш да ви достави удоволствие в някоя прохладна лятна вечер :)))



        P.S. Публикувам рецептата специално за Малинкин, която реагира толкова готино, като опита сладкиша :* и за Алекс, разбира се, чийто рожден ден беше поводът да го направя :)

        сряда, 13 юли 2011 г.

        A recipe from grandma :)))

              Още от малка много обичам "панираните чушки с червен сос" на баба. Разбира се, и много други вкусотийки, които и двете ми баби са правили и още правят, но тези дни от времето или от нещо друго ми се дояде нещо постничко и се присетих за забравените любими чушчици :))))) Обадих се баба за рецептата за "червения сос" и набързо си забърках вечеря.


        РЕЦЕПТАТА:

        За панираните чушки:


        Тук няма нищо толкова за обясняване - печените чушки /за предпочитане червени, разбира се/ се овалват в брашно, се запържват в силно сгорещена мазнина и са готови :)))))))))






        За червения сос:
        Ето тука вече е истината :)

        • 1 по-голяма глава лук
        • 500 - 700 гр. настъргани домати
        • щипка сол 
        • щипка захар
        • няколко стръка магданоз
        • 4-5 скилидки чесън
        • 3 с.л. олио
        • къдрев магзаноз за украса
        • счукани орехи
              
              В малко олио запържваме лука с щипката сол, добавяме доматите и малко захар /може и повечко :)/. Изчакваме да заври и пускаме нарязаните на ситно скилидки чесън и магданоз. На слаб огън оставяме да покъкри, докато доматите останат на мазнина и готово :)))))


        Украсяваме с къдревия магданоз и скчуканите орехи.


        Bon apetti :P